fbpx

Ik geloof dat iedereen vrij kan zijn van zijn angststoornis en andere mentale klachten! SAY WHAT? Kan ik vrij zijn van mijn mentale klachten? Ja dat kan. En ik heb dit ervaren!

Bedoel ik hiermee dat je dan geen angst, depressie of stress meer ervaart? Nee dat is echt niet wat ik bedoel! Ik zeg dat je er vrij van kan zijn. Dus je ervaart de emoties wel, maar ze overheersen je niet meer. Maar hoe doe je dat dan? Dit wil ik graag met je bespreken in mijn blog 🙂 Maar eerst wil ik je een klein stukje vertellen over hoe ik mijn angststoornis overwonnen heb.

Hoe ik mijn eigen angststoornis overwonnen heb

angststoornis overwinnen

Misschien hebben mensen het beeld van iemand die vrij is van de angststoornis dat diegene altijd gelukkig is en geen last meer heeft van angsten.

Dat is dus zo niet waar. Ik verklaar zo vaak dat ik er helemaal vrij van ben. En toch heb ik soms gedachten: “Je komt er nooit vanaf” “Je zal altijd deze angststoornis altijd bij je dragen” “Je bent te zwak”. Deze zinnen snijden dwars door mijn ziel en maken mij vaak zo enorm verdrietig.

Betekenen die nare zinnen en mijn verdriet dan dat ik nog steeds gebonden ben aan mijn angststoornis? Nee! Er is iemand die mij dit wil laten geloven. Maar ik vertik het om dit te geloven, omdat ik waarlijk vrij ben gemaakt door de Zoon. Hieronder een aantal handvaten om hierin te blijven staan ondanks de ontmoediging:

 1. Het is mogelijk volledig vrij te zijn van je angststoornis
 2. Als je bang bent, betekent dit dat je gelooft in een leugen
 3. Jij bent niet machteloos tegenover je angststoornis
 4. Als je gevoelens niet in lijn zijn met je geloof…
 5. Als je vraagt, zal je het krijgen
 6. Als je valt, sta je weer op
 7. Zonder strijd geen overwinning

Het is mogelijk volledig vrij te zijn van je angststoornis

En waar baseer ik deze zin op? Op mijn eigen ervaring, maar vooral ook op de bijbel! Ik geloof de bijbel van kaft tot kaft. En als God iets beloofd, dan kan je ervan uitgaan dat deze belofte uitkomt!

Als ALLES mogelijk is, dan is het ook mogelijk om bevrijd te worden van je angststoornis!

“Jezus keek hen aan en zei: ‘Bij mensen is dat onmogelijk, maar niet bij God, want bij God is ALLES mogelijk.'”

Marcus 10:27 | NBV

“Toen zei Jezus tegen hem: ‘Of ik iets kan doen? ALLES is mogelijk voor wie gelooft.’”

Marcus 9:23 | NBV

“Ik zocht de HEER en Hij gaf antwoord, Hij heeft mij van ALLE angst bevrijd.”

Psalm 34:5 | NBV

‘Ik ben in staat ALLES te doen door Christus, die mij daarvoor de kracht geeft.’

Filippenzen 4:16 HTB

Als je bang bent, betekent dit dat je gelooft in een leugen

Als je bang bent, voel je je vaak onveilig. Waarom? Omdat je hoofd gevuld wordt met leugens, nare gedachten. Ik ging in mijn angststoornis altijd uit van het negatieve. Alsof altijd het ergste kon gebeuren. En dit voelde voor mij als realiteit. Door het te denken, leek het al garantie dat het uit zou komen.

Totdat ik meer en meer ontdekte hoe goed Hij werkelijk is. Angst is niet van God. Zijn volmaakte liefde drijft alle angst uit (1 Joh. 4:18)! Dus als ik weer rampgedachten kreeg dacht ik: “God heeft ALTIJD het goede voor ogen met mij, dus ALLES loopt goed af voor mij.” Dit heb ik uit onderstaande teksten gehaald.

Mijn plan met jullie staat vast – spreekt de HEER. Ik heb jullie geluk voor ogen, niet jullie ongeluk: ik zal je een hoopvolle toekomst geven.

Jeremia 29:11 | HTB

‘Natuurlijk niet! Al bent u slecht, u geeft uw kinderen wat goed is. Hoeveel te meer zal uw hemelse Vader het goede geven aan wie Hem erom vragen.’

Mattheüs 7:11 | HTB

‘Wanneer ik in grote moeite en zorgen verkeer, houdt U mij vast. U houdt de woede van mijn vijanden bij mij weg en bevrijdt mij door uw kracht. De Here zal ervoor zorgen dat ALLES goed voor mij afloopt. Here, uw goedheid en liefde zijn eeuwig. Laat het werk dat U bent begonnen, niet halverwege ophouden.’

Psalmen 138:7-8 | HTB

In dit blog geef ik je nog meer tips om je te wapenen tegen de leugen door de Waarheid aan te trekken.

Jij bent niet machteloos tegenover je angststoornis

Een van de naarste kenmerken van je angststoornis of überhaupt angst is de verlamming en hopeloosheid die je voelt.

Ik voelde me altijd als een kleine kabouter tegenover die schreeuwende reus. Alles wat ik probeerde in te brengen tegen die reus werd overspoeld. Waar ging het mis?

Ik geloofde niet dat ik eigenlijk sterker was dan die reus. Totdat ik dus ging ontdekken dat ik Jezus heb. Jezus is sterker dan die leugenachtige reus. Hij doodt hem simpel met de adem van Zijn mond!

“Maar de Here Jezus zal hem door zijn adem vernietigen en hem, als Hij terugkomt, alleen al door zijn stralende verschijning machteloos maken.”

2 Thessalonicenzen 2:8

Vergeet dus niet dat deze verschijning door jou heen schijnt en dat deze satan doodsbang maakt! Dus verzet je tegen de duivel en hij zal echt van je vluchten!

“Onderwerp u dus aan God, maar verzet u tegen de duivel en hij zal van u wegvluchten.”

Jakobus 4:7

Ik heb dit al heel vaak mogen ervaren. Ik vertikte de leugens te geloven die hij influisterde. Ik verzette me hiertegen door Gods waarheid te proclameren.

Als je gevoelens niet in lijn zijn met je geloof…

Is jouw identiteit geworden hoe je je voelt of wat je denkt? Of ben jij vooral je angststoornis? Ook dat is een leugen!

Jezus is veel betrouwbaarder dan je gevoel, je gedachten of je omstandigheden. Spiegel je identiteit niet aan je gevoel, gedachten of omstandigheden, maar aan wat God over je zegt.

Als je vraagt, zal je het krijgen

Heb je ooit wel eens gevraagd aan God of Hij je wilt bevrijden van je angststoornis of andere mentale klachten? Hij hoort je en Hij neemt je serieus. Blijf hierin staan en houdt hierin vol!

‘ Maar de enige reden dat u niet hebt wat u wilt, is omdat u God er niet om vraagt.’

Jakobus 4:2 HTB

“Daarom zeg ik: Als je iets aan God vraagt, geloof dan dat je het al gekregen hebt. Dan krijg je het ook.”

Marcus 11:24

“Als je iets vraagt, zul je het krijgen. Als je iets zoekt, zul je het vinden. Als je op de deur klopt, wordt er voor je opengedaan.”

Matteüs 7:7

Als je valt, sta je weer op

Angststoornis overwinnen

Af en toe probeert satan je weer onderuit te halen. Bij mij gebeurt dit door hele nare ontmoedigende gedachten. Elke keer als ik weer op de grond lig, ontmoedigd en kwetsbaar, KIES ik ervoor om te geloven dat God goed is. Ik verdiep me dan in Zijn Waarheid. Wie ben ik ook alweer? Wat zegt God over mij? Als je Licht in je hart schijnt, wordt de leugen van angst beter zichtbaar. Hierdoor kun je ze beter en directer aanspreken.

Het maakt mij niet uit hoe vaak ik onderuitgehaald word, want ik sta toch weer op. Ik merk dat satan zo steeds minder grip op mij heeft. Zo word ik steeds vrijer van mijn angststoornis.

Zonder strijd geen overwinning

Soms kan het voor je gevoel lang duren totdat God je ergens van bevrijd. Maar zonder strijd geen overwinning! Blijf volharden en volhouden.

Ik frustreer me soms aan mensen die van bevrijdingsgebed naar bevrijdingsgebed gaan, maar verder passief blijven wachten op een effect.

Bevrijdingsgebed, daar is natuurlijk niets mis mee! Goed zelfs! Maar God wil ook met jou samenwerken. Hij heeft jouw geloof nodig om in je te kunnen werken. Het geeft niet dat je je zwak voelt, machteloos of vol ongeloof zit. Verdiep je in de Waarheid en spreek deze over je uit. Geloof is een keuze, kies jij te geloven in Gods beloften? Hier lees je hoe Zijn beloften mij hielpen te herstellen van mijn burn-out.

“For those of us who believe, faith activates the promise and we experience the realm of confident rest!”

Hebrews 4:3 | MSG

Dus samenvattend: Jij bent sterker dan je angststoornis. Vul je met de Waarheid en overwin je angststoornis. Je bent niet hopeloos of machteloos. Hoe reëel dit ook voelt, het is niet de waarheid. Je bent overwinnaar! Misschien dat dit werkboek je wat op weg helpt! Download hem hier.

2 Reacties

 1. Dank voor deze blog en webplek! Ook al ben ik geen vrouw…;-)… ik herken de angststoornis en depressies (en het overgeven bijvoorbeeld). Daar heb ik al jaren mee te maken, soms meer en soms ook jaren niet. Wat fijn dat je zo genuanceerd bent over die stoornis en de rol van geloof daarin. Je brengt me terug naar een waarheid die ik lang niet zo scherp zag. Namelijk dat er een verschil is tussen gevoel en geloof. En dat je jezelf daarin moet trainen. Overigens ook mij hebben weinig therapieën geholpen. Helaas zijn de depressies en angsten afgelopen half jaar teruggekomen, met name nadat ik gestopt was met antidepressiva. Wat ik ook mooi vind om te lezen is dat je daar ook genuanceerd in bent. Ik weet niet of ik namelijk ooit nog ga stoppen (ik gebruikte het voor mij stopperiode al meer dan 10 jaar). Komend jaar begin ik met schematherapie. Ook fijn om te zien dat er iemand is die dat echt geholpen heeft. Weet je: voor mij is deze website even een plek om stil te staan en een klein beetje te herbronnen. Maar ook om te beseffen dat ik wil oefenen met praktisch geloven, terugkerend naar de waarheden die God vertelt (zonder dat ik ze zo voel). Dank je wel.

  1. Hoi Wouter,

   Bedankt voor je verhaal. En knap dat je door al het roze heen kan kijken haha. Wat ontzettend bemoedigend om te lezen. Ik geloof dat je het kan, want je bent meer dan overwinnaar in Jezus. Soms kan het zo ontmoedigend zijn als je een terugval hebt!
   Maar houd vol!! Voel je ook vrij om als je even in een dal zit mij een berichtje te sturen via Instagram! Ik weet namelijk waar je doorheen gaat en soms kan het zo fijn zijn om even te praten met iemand die het begrijpt.

   Groetjes Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb