fbpx
energie tekort voel ik altijd

Oké, ik ga er geen geheim meer van maken. Ik zit diep in de schulden, tot mijn nek zit ik erin. Jarenlang heb ik het geheim weten te houden. Ik heb me er zolang voor geschaamd en gedacht dat ik de enige was. Ik heb mijn best gedaan het te verbloemen. Maar door dat verbloemen ben ik nog verder in de schulden geraakt. Het heeft mijn hele leven beïnvloed. Elke keer zag ik dat mijn rekening meer in het rood komen te staan. Dit terwijl ik nooit had gedacht dat het bij mij zo ver zou komen. Ik heb een enorm energie tekort opgelopen.

Lees hier hoe diep ik zat.

Toch is het gebeurt. Ik probeerde het telkens te vermijden. Ik deed alsof de schuld er niet was. Hierdoor heb ik mezelf verkeerde gewoontes aangeleerd om dit gapende gat op te vullen. Wat een gevecht was het, om telkens om dit gat heen te draaien. Ik wilde er niks mee te maken hebben en heb zelfs om dat gevoel van irritatie heen gedraaid.

Mijn eerste ontmoeting met mijn energie tekort: de deurwaarder

Maar een paar maanden geleden kwam de deurwaarder op de stoep. Dit was het moment waarop ik echt geconfronteerd werd met mijn schulden. In het begin probeerde ik er nog steeds om heen te draaien, want dat was toch wat ik al jaren deed. Maar hoe langer ik het deed hoe meer pijn ik ervan kreeg. De pijn werd steeds heviger en heviger. Ook mijn schulden werden er niet minder op. Tot het moment dat ik besloot dit moment te gebruiken om mijn schulden af te lossen.

De afgelopen weken heb ik gemerkt dat de groene cijfers steeds dichterbij kwamen. Dit gaf mij heel veel hoop. Hierdoor was ik nog meer gemotiveerd om mijn energie tekort schulden af te lossen. Langzaamaan verzachtte de pijn. Op een gegeven moment dacht ik dat ik weer in het groen stond. Het ging nu al zolang stabiel met mijn rekening. De scherpe kanten waren verzacht. Het deed allemaal veel minder zeer.

Ik stelde mijn rekening steeds meer open en was weer bereid wat extra uitgaven te doen. Ook had ik meer vertrouwen in mijn rekening, want ik was toch al heel lang stabiel bezig?

Helaas kwam de dag daarna de deurwaarder weer op de stoep. Au, dat deed zeer! Had ik gefaald? Welke andere keuzes had ik kunnen maken? Kan ik mezelf dan echt niet meer vertrouwen? Het voelde alsof ik nog verder in de schulden was beland dan eerder. ‘Hoe kom ik ooit uit de schulden? Hoe kom ik ooit van mijn energie tekort af?’, vroeg ik me af.

Ruzie met de deurwaarder en mijn energie tekort

ruzie met mijn energie tekort

Waarschijnlijk hebben jullie al wel door dat ik het niet heb over mijn financiële schulden. Ik bedoel de schulden met mijn lichaam. Jarenlang heb ik energie geleend van mijn lichaam. Nu zit ik met een energie tekort. De deurwaarder in dit verhaal is ook mijn lichaam. Die helpt me nu bij het afbetalen van mijn schulden.

Voor mij is luisteren naar mijn lichaam ook luisteren naar God. Ik geloof dat Hij het lichaam ook zo geschapen heeft om ons te leiden in de weg naar rust. Maar dat even terzijde.

Ik ben deze twee weken namelijk weer flink aan het discussiëren met mijn deurwaarder en mijn . Dat doe ik op twee verschillende manieren.

Ik zit op de bank in huis. Gisteren en eergisteren heb ik een hele leuke, maar drukke, dagen gehad. Eigenlijk wil ik er van genieten, maar weet ook dat ik hier weer van moet herstellen. Ook heb ik teveel uitgegeven en ik weet dus dat ik verder in het rood ben gekomen. Ik weet dat mijn deurwaarder op elk moment aan de deur gaat komen…

De zielige boze gefrustreerde Suus

paniek om mijn energie tekort

… Ik voel me als een soort tikkende tijdbom. Er hoeft maar iets te gebeuren en ik ga ontploffen. En net als ik denk dat het afzakt gaat de deurbel. Stampvoetend loop ik naar de deur en zwaai hem open. Ja hoor, daar staat dat irritante mens weer. De deurwaarder kijkt me rustig aan.

Net als ze haar mond open wil doen begin ik te schreeuwen: “Wat doe je hier?! Ga weg! Je ziet toch dat ik keihard bezig ben mijn schulden van mijn energie tekort af te lossen! Zit me niet zo op te jagen. Ik doe erg mijn best om het af te betalen! Het liefst zo snel mogelijk! Heb je enig idee hoeveel pijn het doet om geconfronteerd te worden met jou? Je maakt het alleen maar erger! Weet je hoe rot het is dat ik nu niet kan werken? Weet je hoe naar het is dat ik als vijfentwintig jarige als een soort bejaarde op mijn energie moet letten? Niet zo vanzelfsprekend naar een verjaardag kan? Jij helpt me toch niet. Je werkt me alleen maar tegen! Laat me toch met rust!!”

Met een knal smijt ik de deur dicht in haar gezicht. Ik loop weer terug naar de bank, maar kan geen rust vinden.

Schulden? Die heb ik nog steeds. Een oplossing? Is er niet.

De onzekere piekerende Suus

Onzeker door mijn energie tekort

… Zenuwachtig zit ik aan de tafel. Voor me liggen allemaal blaadjes. Het is een grote rotzooi. Op deze blaadjes staan allemaal zelfbedachte oplossingen. Ik probeer al deze oplossingen samen te voegen tot een sluitend plan. Ik weet dat ik door de afgelopen dagen verder in de schulden van mijn energie tekort ben gezakt.

Dus nu moet ik een plan bedenken om niet verder weg te zakken. Ook wil ik dit niet nog een keer meemaken, dus voorkomen is een ander doel van mijn piekermodus. Ik wil een overzicht hebben waar alle stappen op staan. Ik voel me erg alert, want zoals je al begrijpt wil ik elk zwak punt van mijn plan dichttimmeren. Dus ik moet overal op bedacht zijn. Ik merk dat deze structuur me best wel veel rust geeft.

Opeens schrik ik op uit mijn gedachten. De bel was gegaan. O nee, ook dat nog. Komt ook nog die deurwaarder langs. Net nu ik bijna bij de oplossing ben. Vermoeid loop ik naar de deur. Ja daar staat ze weer. ‘Ik heb het bijna af hoor!’, ik begin direct te praten.

onrust door mijn energie tekort

Ik laat haar binnen en laat uitgebreid al mijn plannen zien: “Als ik mijn planning aanpas, dan.. En als ik nou eens niet naar die verjaardag ga, dan… Of moet ik dat juist wel doen? Denk jij dat het goed is? Doe ik het verkeerd of doe ik het goed? Heb jij een sluitend plan? ….” Ik blijf praten en praten. Alsof ik over mijn onzekerheid van mijn energie tekort heen praat. Maar doordat ik zoveel praat komt de deurwaarder niet aan het woord. Ze kan mij niet zeggen dat ik al uit de schulden ben. Ik duw haar snel weer de deur uit. Ook nu zijn er nog steeds schulden en heb ik nog steeds geen oplossing.

Kom maar op met je verhaal deurwaarder

Ik kan begrijpen dat je van deze voorbeelden nou niet bepaald heel vrolijk wordt. Misschien denk je wel, laat het los Suus. Wat doe je jezelf toch aan?! Deze twee patronen heb ik mezelf niet in twee maanden aangeleerd. Ik ga ook niet in twee maanden afscheid nemen van deze twee.

Maar gelukkig is er ook een andere manier waarop ik communiceer met de deurwaarder. Dit is een nieuw patroon die ik aan het leren ben in deze burn-out. In bovenstaande voorbeelden is er geen enkel gesprek mogelijk. De deurwaarder krijgt totaal geen ruimte om te vertellen. Maar in het volgende voorbeeld, is er een gesprek.

De geduldige positieve genietende luisterende Suus

Ik zit op de bank met een kleedje bij het raam. Gisteren en eergisteren heb ik een hele leuke, maar drukke, dagen gehad…

…In mijn handen heb ik een lekkere grote kop chocolademelk met slagroom. Ik denk weer terug aan de afgelopen dagen, waarin ik het gevoel had even ‘normaal’ te zijn. Ik ben trots op mezelf dat ik een hele dag zonder stress en vermoeidheid ben doorgekomen. Wat heb ik genoten van alle contacten en wat had ik ’s avonds een voldaan gevoel.

Mijn gedachten worden verstoord door de deurbel. “Oja, natuurlijk,” denk ik bij mezelf “daar is de deurwaarder. Logisch ook, want ik heb het heel erg druk gehad. Het komt wel goed uit, dan kunnen we meteen even overleggen hoe we verder uit de schulden van mijn energie tekort gaan komen.”

Ik doe de deur open en glimlach: “He, kom binnen, ik had je stiekem al verwacht.” De deurwaarder glimlacht terug: “Volgens mij heb jij twee hele leuke dagen achter de rug, je straalt helemaal.” Binnen vervolgen we ons gesprek. Ik vertel over de grappige dingen die ik heb meegemaakt. Ook vertel ik over de momenten waarin ik mijn grenzen kon aangeven.

De deurwaarder kijkt tevreden naar mij: “Het lukt je zo te horen steeds beter om uit de schulden te komen en de verleiding te weerstaan om je energie zo weg te geven. Ik zie dat je erg je best doet. Ik hoor ook dat je al verwacht had dat ik zou komen. Zullen we meteen maar even overleggen hoe we dit probleem op gaan lossen?”

Ik ken deze deurwaarder steeds beter. Ik weet ook wat ze nodig heeft van mij. Ze wil graag dat ik rustig aan doe. Even wat gas terug. Meer aandacht schenken aan leuke activiteiten die me rust en energie geven. Mijn zegeningen tellen. Ik weet na deze ervaring dat het geen ramp is als ik twee dagen teveel heb gedaan. Er is altijd weer een oplossing. Daarbij geeft deze ervaring mij de gelegenheid om mijn grenzen beter te leren kennen en beschermen. Ik weet dat dit met behulp van de tijd steeds beter zal gaan.

Het leren omgaan met je energie tekort is een proces

O wat zou ik dit graag altijd willen kunnen. Maar he, het is een proces he. Ik zal voorlopig nog wel vaak tussen deze drie patronen heen en weer slingeren, om op het goede punt uit te komen. Ik wilde jullie deze foto’s laten zien, omdat niet iedereen door mijn vrolijke hoofd kan heen prikken (niet letterlijk natuurlijk, haha AU). Achter dit vrolijke (voor sommigen zelfverzekerde) hoofd zitten namelijk ook deze gefrustreerde onzekere en piekerende Suus.

Leer hier om te gaan met je kwetsbaarheid.

Ja het gaat stukken beter en ja ik ben echt positief over mijn toekomst. Maar dat wil niet zeggen dat alle oude patronen in een keer weg zijn. Ik weet dat ik steeds beter met mijn lichamelijke deurwaarder bevriend ga worden. Onze communicatie zal steeds beter op elkaar afgestemd zijn. En tot die tijd zal ik lekker op de bank genieten van warme chocolademelk met slagroom. Of lekker een weekend met de elektrische fiets over Vlieland crossen met Rick. Dat was genieten en daar zijn deze foto’s genomen! Ik heb de beste vent van de wereld! <3

Hier nog een mooi artikel met tips over het omgaan met vermoeidheid.

liefs Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

ONTVANG GRATIS TOOLS VOOR EEN BLOEIEND LEVEN

SCHRIJF JE IN EN ONTVANG GRATIS TOEGANG TOT DE BLOEIBIEB VOL PRAKTISCHE TOOLS

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb