Franks geheim: Hoe geniet je als het slechter met je lijf gaat?

Frank geniet

Een aantal jaar geleden leerde ik Frank kennen in onze gemeente. Ik was opslag verliefd (haha sorry Rick =P) op zijn positieve levensstijl. De manier waarop hij geniet van de voor ons ‘kleine’ dingen. Ik merkte dat ik dit zo inspirerend vond! Maar tegelijkertijd leek het mij onmogelijk dat een mens zo stressvrij en positief kon zijn! Wat is zijn geheim?

“Vijfentwintig jaar geleden had ik de pech dat ik werd getroffen door de ziekte MS.
Eerst zag ik het als pech maar nu is het een verrijking geworden. “

Frank Visser

Wat is het geheim van Frank? Hoe kan hij zo positief in het leven staan, terwijl hij last heeft van een steeds minder functionerend lichaam? Hoe kan je deze ziekte in hemelsnaam als verrijking zien?

1. Ik heb geen stress, angst en zorgen meer dankzij het geloof in God.

Frank vertelt

Zie hierboven hoe Frank gedoopt werd.

“Het belangrijkste is dat ik door God ben geroepen. Na een zoektocht van tien jaar heb ik Jezus in mijn hart gesloten!
Door het geloof in God leef ik zonder stress. Ik heb geen last meer van angst. En God is te vertrouwen. Hij wil altijd het goede voor mij. Dat maakt me sterk en geeft me rust.”

Hoe kan je dit toepassen in je eigen leven?

Wat Frank zegt is kort samen te vatten: Hij gelooft in Gods goede Vaderhart en vertrouwt dat hij in elke situatie krijgt wat hij nodig heeft.

Zorgen, stress en angst hangen sterk samen qua betekenis. Alle drie de woorden hebben te maken het goede wantrouwen en dat je daarom de controle niet los kan laten.

In de volmaakte liefde van Onze Vader is er geen ruimte voor angst.

2. Ik geniet intenser door bewuster mijn zintuigen te gebruiken.

Frank vertelt

Frank liet ook wel eens een chefkok bij zich koken. Samen met zijn kookvriendinnen genoot hij dan van het eten.
Frank liet ook wel eens een chefkok bij zich koken. Samen met zijn kookvriendinnen genoot hij dan van het eten. Klik hier om naar de site van spijs en wijnen te gaan.

“Mijn armen en benen kan ik niet meer bewegen, maar ik ben heel gezond. Ook gebruik ik al mijn zintuigen beter en bewuster dan voorheen:

  • Zien: Mijn focus met kijken is scherper en valt me veel op.
  • Horen: Ik hoor heel veel. Ik luister graag naar het gebrabbel van Baco, mijn vogel.
  • Proeven: Ook is mijn smaak veel sterker, waardoor ik heerlijk kan genieten van dineren, het liefst twee sterren.”

Hoe kan je dit toepassen in je eigen leven?

Voor ons is dit best een concrete tip. Je kan dit namelijk heel makkelijk in je dagelijkse leven invoegen. Bijvoorbeeld:

  • Kijken: Zit je op de fiets naar je werk? Probeer eens bewust te kijken naar bijzondere en mooie planten om je heen? Misschien zie je opeens wel een ouder stel die liefdevol hand in hand lopen. Of een kindje die heerlijk aan het spelen is. Sta hier dan even bij stil. Kijk bewust en geniet ervan.
  • Horen: Luister je lievelingsmuziek en luister welke instrumenten je allemaal hoort. Wat vind je het mooiste stuk? Of wandel door het bos en probeer te tellen hoeveel verschillende vogels je hoort.
  • Proeven: Maak je lievelingsgerecht en ga dit eten. Bij elke hap probeer je te ontdekken wat voor verschillende smaken je allemaal proeft.

Door hier een paar keer per dag even bij stil te staan, kom je los van dat gejaagde stress gevoel. Hierdoor kan je even op adem komen en genieten. Genieten is opladen.

(p.s. dit is eigenlijk gewoon mindfulness. Download de app Headspace maar eens ;))

3. Ik geniet door te denken aan goede en fijne momenten.

Frank vertelt

frank geniet van zijn herinnering aan het surfen
Frank is hier aan het windsurfen

“Mijn herinneringen aan wat ik heb gekund voor mijn ziekte zijn er nog ruimschoots en hier word ik blij van.
De vrije tijd (die ik had naast school, veel werken, uitgaan en relaties had) besteedde ik aan zeer fanatiek sporten zoals voetballen, judo, schaatsen, windsurfen en skiën.”

Hoe kan je dit toepassen in je eigen leven?

Ik weet dat hier best wel veel mentale oefening voor nodig is. Voor de ene gaat dit heel makkelijk en voor de andere helemaal niet.

Maar je kan het vergelijken met hardlopen. De ene moet meer voor een afstand van 10 km trainen dan de ander. Het is dus oke dat je dit moeilijk vindt! Stop niet meteen als het de eerste keer niet lukt. Zie het als een training. De ene keer zal het beter gaan dan de andere keer.

Feit is, dat je uiteindelijk deze 10 km kan rennen! Houd je blik hierop gericht.

Feit is, dat je uiteindelijk steeds beter aan fijne dingen kan denken, hoe slecht je je ook voelt! Houdt je blik op dat je dit uiteindelijk gaat kunnen!

Lees hier meer over hoe ik mijn gedachten probeerde te trainen:

4. Ik geniet door te denken in wat ik wel kan en heb.

Frank vertelt

” Realiseer je dat, áls je iets overkomt, je altijd een keuze hebt. Als je enige vorm van tegenslag hebt, denk dan: kan ik er wat aan doen? Zo ja, doe dat dan! Zo nee, accepteren en een oplossing zoeken. Ik ben God dankbaar voor mijn levensgeluk.” Bron: Flevopost

“Je hebt altijd een keuze.”

Frank Visser

Tegenslagen van mijn ziekte omdraaien naar een oplossing

Frank geniet van zijn vogel Baco
Frank in zijn rolstoel met zijn vogel Baco

“Mijn rolstoel is mijn lichaam. Elke nieuwe situatie schept ook weer nieuwe kansen. Ik ken de mensen die nieuwe kansen mogelijk maken. Kan ik iets minder? Dan is hier een oplossing voor.

Ik heb gelukkig nog een scherpe intelligentie en motoriek. Gemiddeld rijd ik 100 kilometer per maand. Ik ben dankbaar dat mijn land dit allemaal mogelijk maakt. “

Hoe kan je dit toepassen in je eigen leven?

Ik heb Franks keuze omgezet in een schema. Ervaar je een tegenslag? Pak deze er dan bij =)

schema je hebt altijd een keuze, frank
Frank Visser: “Je hebt altijd een keuze”

Tot slot wil Frank dit nog zeggen:

“Gelukkig had en heb ik het positieve karakter gekregen om elke situatie om te buigen naar iets moois. Daardoor geniet ik al 20 jaar van mijn ziekte. En dan bedoel ik elke dag intens geniet van hetgeen wat ik vroeger kon en wat ik nu nog steeds kan!!

Mijn levenservaringen wilde ik delen, dus hiervoor gaf ik lezingen. Deze werden als zeer interessant ervaren. Uiteindelijk waren deze te inspannend voor mij.
Daarom had ik besloten om mijn verhaal in boekvorm uit te brengen.

“Hoe slechter het gaat, des te meer ik geniet..”

Wil je meer lezen over mij? Je kan dit boek nog steeds te bestellen voor €10. Stuur een mail naar Suzannewattel@gmail.com. De opbrengst gaat naar een goed doel.”

Groetjes Frank (en Suzanne =))


Deel deze post:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Schrijf je nu in

En ontvang als Eerste de Nieuwste tips en ervaringsverhalen

Schrijf je nu in

En ontvang als Eerste de Nieuwste tips en ervaringsverhalen