fbpx
Als een herder zorgt Hij voor zijn kudde. Hij brengt de schapen bij elkaar en draagt de lammetjes in Zijn armen. Zo brengt Hij zijn kudde naar een veilig gebied. Jesaja 40:11

In mijn vorige blog kan je lezen hoe ik door mijn burn-out steeds verder afgezonderd raakte van de kudde. Ik liep weg met dikke muren om mijn kwetsbaarheid heen. Het voelde dat ik tot last was bij anderen. Dus probeerde ik maar te doen alsof het goed ging. Hierdoor begrepen anderen mij juist niet meer, waardoor ik me niet gezien voelde. In het vorige blog lees je hoe ik mijn weg weer terug vond naar de kudde.
Maar nu moest ik weer leren hoe ik die connectie kon maken met anderen. Want alleen op die manier kon ik veilig weer in het midden van de kudde komen. Waar ik veilig was tegen aanvallen van wolven.

“Hoe sterker jij je de muren van jouw buitenkant bouwt, hoe minder mensen jouw kwetsbaarheid kunnen zien en begrijpen.”

Suzanneblog.nl

Wat mij hielp? Hier volgen een aantal tips:

1. Durf je kwetsbaarheid onder ogen te zien

Durf jij jezelf te leren kennen?
Durf jij je kwetsbaarheid onder ogen te zien?

Waar begin je mee als je connectie met de kudde wilt krijgen? Begin je met het anderen naar de zin te maken of juist jezelf goed presenteren? Dit is naar mijn mening werken aan de buitenkant.

“Als je een vaas alleen aan de buitenkant schoonmaakt, blijft de binnenkant vies.”

Suzanneblog.nl

Als ik mijn vaas ga afwassen, begin ik altijd met de binnenkant. Omdat dat het belangrijkste is. Zo werkt het ook met het herstellen en veranderen van relaties.
Om een verandering in de relaties met anderen te krijgen, moet je jezelf leren kennen. En jezelf durven te veranderen.

“Verandering zal niet komen als we wachten op iemand anders of een andere tijd. Wij zijn degene op wie we hebben gewacht. Wij zijn de verandering die we zoeken. ”

Barack Obama

Ik heb over een grote drempel moeten stappen om met mezelf aan de slag te gaan. Maar ik ben zo blij dat ik het gedaan heb! Ik heb mezelf leren kennen door therapie te volgen en door mezelf open te stellen voor verandering in oude patronen.
Maar de belangrijkste factor die me hielp was het kennen van mijn Vader. Doordat ik Hem beter leer kennen, leer ik mezelf ook meer kennen.

2. Wat je aandacht geeft groeit  

Leer van jezelf te houden

Mijn hoofd zat vol met onterechte leugens over mezelf. Ik gaf hier heel veel aandacht aan, omdat ik dacht dat dit de waarheid was. Hierdoor werden de leugens alleen maar groter.
In september schreef ik een blog over hoe de burn-out mij leerde van mezelf te houden. Als een bloem in de woestijn, bloeide de liefde van mijzelf. Doordat ik lieve dingen deed voor mezelf en ontdekte hoe belangrijk mijn behoeften zijn.
Dus waar kies jij voor om aandacht te geven? Voor de onterechte leugens, die toch niet waar zijn? Of voor de liefdevolle waarheid over jezelf? Wordt jij de bloem verstikt door distels de een bloem geplant bij het water?
De keuze is aan jou.

3. Omring je met wijze schapen die je kwetsbaarheid bemoedigen.

Het is bizar hoeveel mensen mij in het verleden onbedoeld ontmoedigd hebben. Zinnen als “Je zal jezelf altijd neer blijven halen.” Of “Je zal altijd last hebben van angst.”En “Jij hebt ook altijd pech”.
Dit is zo niet waar! Ik heb me nu omringd met mensen vol geloof. En dankzij de liefde van deze wijze schapen geloof ik steeds meer het goede over mezelf. “Ik word door God verhoogd, Hij zet mij op een sterke rots.” “God zal mij vrijmaken van alle angst.” “God zegent mij overvloedig, mijn beker vloeit over.”

omring je met wijze schapen die je bemoedigen

Je ziet hier vier schapen om mij heen staan. Deze schapen zijn verder in het proces van herstel. Ze zijn een inspiratie voor mij over hoe ze leven. Deze schapen kennen mij ook goed en zijn gevuld met wijsheid en ervaring. Ik leer veel van deze schapen. Ze trekken me als het ware omhoog. Als het niet goed gaat met mij, kan ik van deze mensen op aan. Dit geeft me echt een stabieler gevoel.
Omring je dus met wijze schapen.

4. Durf mensen toe te laten in jou kwetsbaarheid en behoeften.  

Ik liep weg bij de kudde omdat ik het kwetsbare meisje niet wilde laten zien. Mensen zagen alleen maar het meisje aan de voorkant.

Begin met een grote schoonmaak in je relaties. Ik heb ervaren dat ik mensen moeilijk kon vertrouwen, omdat mijn relaties nog verstoord waren. Veel zagen alleen maar de Suzanne voorop deze foto. Of ze begrepen de Suzanne daarachter niet. Ik heb ze daarom verteld over mijn kwetsbaarheid en wat ik hierin nodig had.

Bij mij was de schematherapie een enorme hulp. Want hierdoor wist ik waar mijn kwetsbaarheid vandaan kwam. En ik ging praten in wat het kleine meisje (gevoel) nodig had. Zoals: ik heb een knuffel nodig of ik moet mijn hart luchten. Soms zei ik dat het kleine meisje in mijn buik zich opgesloten voelde (betekent, geen ruimte om gevoel te uiten). Klinkt misschien kinderachtig, maar dat kan me eerlijk gezegd niet echt schelen haha. Het hielp anderen om mijn kwetsbaarheid, pijn en verdriet te begrijpen en te omarmen. En daardoor voel ik me meer gezien en begrepen. Daardoor kunnen anderen mij tegemoet komen in mijn behoeften.

Ik durf door deze positieve ervaringen ook meer hulp te vragen aan anderen. Ik leer steeds meer over wat ik nodig heb en durf het ook aan meer mensen toe te vertrouwen. Zo ga ik van drie naar vier en van vier naar acht. en zo breidt de kudde zich steeds verder uit. En word ik steeds veiliger.

God is al heel veel relaties in mijn leven aan het herstellen. Simpel en alleen doordat Hij mij aan het herstellen is. De relaties met schapen uit de kudde groeien en herstellen hierin mee.

Heb je moeite met anderen te vertellen over wat jij nodig hebt tijdens jouw burn-out en stuit je telkens op onbegrip? Ik had en heb heel veel aan de site van Nienke Thurlings. Dit artikel gaat bijvoorbeeld over onbegrip in jouw omgeving. Echt een aanrader om haar te volgen!

6. Je kwetsbaarheid is je kracht. 

Veel mensen beschrijven/beschreven mij als gevoelig. Voor mij klonk dat altijd als een soort scheldwoord: “Je bent zwak, je bent een aansteller.” Terwijl ze dit vaak helemaal niet bedoelden. Maar in deze maatschappij waarin alles perfect moet zijn en kwetsbaarheid een zwakte lijkt, is dit niet gek dat ik een soort vervorming in mijn hoofd had.
God zij dank dat ik nu steeds meer ervaar hoe mijn kwetsbaarheid juist een kracht is. Ik ga steeds meer zien hoe ik tot zegen kan zijn. Hoe mensen durven eerlijk te zijn, omdat ze zien dat anderen ook worstelen.

“Als ik zwak ben, ben ik pas sterk.”

2 Korinthiers 12:10

Kwetsbaarheid is juist een kracht!! En in kwetsbaarheid kan juist God door je heen werken. Laat mensen maar zien dat je handen leeg zijn en dat je niet meer kan. Dat is beter dan als een farizeeër de schone schijn op te houden.

“Je kwetsbaarheid laten zien is het moedigste wat je kunt doen.”

Suzanneblog.nl

Samenvattend kan ik dus zeggen dat ik pas aansluiting kon vinden bij de kudde toen ik mijn binnenkant schoon ging maken. Daarom sta ik veel sterker in mijn schoenen.

Dus wees dapper! Durf de confrontatie met jezelf aan te gaan. Zet de stap om rust te nemen en voor jezelf te zorgen! Wees moedig! En van daaruit gaan jouw relaties met de kudde weer herstellen.

En ben je daar nog niet? Mijn Herder heeft mij geholpen in dit proces. Hij zal jou ook helpen. Zoek Hem. Laat Hem zijn licht schijnen op jouw verborgen donkere plekken en je vindt jezelf! En je vindt daardoor ook de veiligheid weer in de kudde!

Heb je reacties op dit blog? Of roept dit nog meer vragen op? Vraag ze op Instagram in een persoonlijk bericht of reageer hieronder!

Liefs Suus

6 Reacties

 1. Kort en krachtig is jouw blog, lieve Suzanne! Het is overzichtelijk om te lezen en afwisselend door de foto’s of andere plaatjes. Ik hoop dat mensen die in dezelfde situatie zijn beland van een burn-out jouw tips als bemoediging aannemen, zodat hun zelfvertrouwen mag groeien. En het zal fijn zijn als God daarin vanaf de zijlijn mag meekijken.

  1. Hoi Hoi,
   Bedankt voor je reactie! Dat klopt helemaal!
   Ik voel steeds meer hoop op genezing. Ik hoop dat het bij jou ook al beter gaat!

   Veel liefs Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb