fbpx

Bij mij begon de interesse voor dromen vanaf het moment dat ik vaker dezelfde dromen had. Toen kwam bij mij het besef dat ik naar Gods stem kon luisteren met behulp van dromen.

Luisteren naar Gods stem in je dromen

“Hij geeft het Zijn beminde in de slaap.”

Psalm 127:2

En enthousiast dat ik werd! Je kan luisteren naar Gods stem via je dromen, gewoon simpel door te slapen. Hoe heerlijk is dat!

En het wordt nog gaver als je de vaak (persoonlijke betekenis) ontdekt van een droom. Ik voel me dan altijd zo gezien met zo’n betrokken Vader.

Een tijdje geleden vroeg ik op social media om welke vragen jullie beantwoord willen hebben. Ik heb mijn blog daarom op deze manier ingedeeld:

 1. Hoe herken je dromen van God?
 2. Ik onthoud ze nooit, hoe kan ik dan luisteren naar Gods stem?
 3. Hoe kun je dromen interpreteren?
 4. Mijn ervaring met luisteren naar Gods stem via dromen.

Bij het beantwoorden van deze vragen gebruik ik het boek van Jolande Bijl – Je dromen begrijpen. Hier plaats ik een * bij. Als je meer wilt weten, raad ik je echt aan om dit boekje te kopen. Het is een praktisch beknopt boek die je echt helpt om Gods stem te verstaan in je dromen.

Hoe herken je dromen van God?

“Mijn schapen luisteren naar mijn stem, en Ik ken ze, en ze volgen Mij.”

Johannes 10:27

Wil je de dromen van God herkennen? Als je Zijn schaap bent, herken je Zijn stem. En als je Zijn stem herkent, zal je van binnen weten wanneer een dromen van Hem is. Maar vaak ervaar ik dit wel als een soort spier die je moet trainen.

Hierdoor dus een aantal handvaten:

Verschillende dromen onderscheiden*

 • Onzin dromen: Ik herken deze vaak doordat ik er geen titel aan kan geven. Ik heb deze dromen na een drukke dag. Ze zijn vaak bij mij heel erg chaotisch en ik kan ze nauwelijks navertellen.
 • Lichamelijke dromen: Die heb ik sinds ik medicatie slik. Maar ook bijvoorbeeld als ik droom dat ik een volle blaas heb en dat ik dan ook werkelijk moet plassen.
 • Dromen uit je ziel: Deze vind ik veel overeenkomen met dromen van God. Ik vind het onderscheid hiertussen ook niet heel erg belangrijk. Deze dromen geven de geheimen van jouw gedachten en gevoelens weer. Zo droomde ik een keer dat ik schreeuwde dat ik aandacht nodig had. En dit was een emotie die ik herkende. Dit besprak ik met Rick en ook met God en ik voelde me daarna beter. Luisteren naar dromen uit je ziel lijkt dus in zekere zin op het luisteren naar dromen met Gods stem.
 • Dromen van God: die leg ik dus in de komende punten uit 🙂
 • Dromen van de duivel: Ja, helaas heb ik deze ook wel eens gehad. Ik gebruik persoonlijk het vers van Satan komt om te roven en te stelen. Jezus is gekomen om het leven te geven (Joh. 10:10) Dus als ik me ontmoedigd of bang voel in een droom, dan weet ik dat het niet van God is. Want als ik ga luisteren naar Gods stem, dan voel ik me altijd opgebouwd.

Dromen van God zijn in Kleur*

“Dromen van God zijn meestal in kleur. God zelf is namelijk licht en licht bestaat uit een mengsel van verschillende kleuren.”

Jolande Bijl

En dit klopt, want duistere donkere dromen voelen voor mij juist vaak beangstigend. En als je angst voelt, dan is dat niet van God. Want in Zijn Volmaakte liefde is er geen ruimte voor angst (1 Joh. 4:18).

Luisteren naar Gods stem via deze verschillende dromen*

Je kunt op verschillende manieren luisteren naar Gods stem in je dromen, omdat God via verschillende dromen spreekt. Zo zijn er

 • Waarschuwingsdromen (Abimelech in Genesis 20),
 • Richtinggevende dromen (Jozef in Mattheus 1:19-23 en 2:13)
 • Bestemmingsdromen (De andere Jozef in Genesis 37:5-12)
 • Bemoedigende, opbouwende en troostende dromen (Gideon in Richteren 7)
 • Dromen waarin God jou een gave geeft (Salomo in 1 Koningen 3:5-12)
 • Een openbaring over de toekomst (Abraham in Genesis 15:12-16)

Ik onthoud ze nooit, hoe kan ik dan luisteren naar Gods stem?

Als je de dromen niet onthouden kan, dan wordt het natuurlijk moeilijk om via deze weg te luisteren naar Gods stem.

Ik kon dit ook nooit zo goed, totdat ik er echt naar begon te verlangen. Ik vroeg God elke avond tot mij te spreken en mij te helpen mijn dromen te onthouden. Ook vertrouwde ik erop dat God mij het zou laten onthouden als het echt belangrijk was.

En eerlijk? Ik onthoud vooral flarden waarbij ik echt duidelijk voel dat God hier iets mee wil zeggen. Zo droomde ik minimaal 1x in de week dat ik de boot miste. Verder had ik niet veel details. Nadat ik samen met mijn zus ging luisteren naar Gods stem, kwam ik achter de betekenis. God zei dat ik veel kansen miste om tot zegen te zijn voor anderen. Hij moedigde me aan om mijn hart nog meer te openen voor Hem tijdens het contact met anderen.

Dus het hoeft niet persé een heel verhaal te zijn! Een emotie of een beeld, dat kan al genoeg zijn. En nog een 1 tipje dan:

Schrijf je droom meteen op als je wakker bent. Of herhaal hem in je hoofd, als je je wekker op snooze zet. Dan kan je later wel verder luisteren naar Gods stem, als je gaat interpreteren.

Hoe kun je dromen interpreteren?

Waar begin je bij het interpreteren van jouw droom? Hier een aantal tips, een aantal daarvan heb ik ook uit dit boek* gehaald.

Vertrouw op de leiding van de Geest als je luistert naar Gods stem

Deze is voor mij het allerbelangrijkste in het luisteren naar Gods stem. Het allereerste wat je moet doen is vragen om leiding. Ik vond het enorm gaaf en bijzonder dat ik zomaar links zag tussen symbolen en gebeurtenissen, die ik zonder Zijn hulp nooit had kunnen vinden.

Wees niet te bang om iets fout te interpreteren.

Het is helemaal niet erg als je er later achter komt dat God toch iets anders of niets bedoelde met die droom. Dromen interpreteren kan je niet in een keer, het is oefenen en herkennen. Om iets te leren heb je het soms gewoon nodig om fouten te maken. En vergeet niet dat God kijkt naar je hart. Je wilt het graag en dat is belangrijker dan dat je het goed doet!

Wat betekent een persoon, emotie, symbool persoonlijk voor jou?

Kijk naar personen, emoties, symbolen en gedachten uit de droom. Wat betekenen die onderdelen voor jou persoonlijk? Is iemand bijvoorbeeld dominant, voel je je niet gezien, ben je gestresst? Dat zegt iets over jou. Of droom je over een hond? Ben jij bang voor een hond of staat deze juist voor trouw.

Vertrouw tijdens het luisteren naar Gods stem erop dat God zal antwoorden

Het duurt soms wat langer voordat God de betekenis van een droom laat zien. Wees niet onzeker, God geeft Zijn kinderen ALTIJD antwoord (Psalm 34:5, Jakobus 4:2, Marcus 11:24, Mattheüs 7:7 enz ;)). Zo vroeg ik eens aan God waarom ik zo alleen en eenzaam was of waarom ik als een graankorrel moest sterven. Het duurt soms even, maar in de Bijbel vindt je ALTIJD een antwoord op jouw vraag!

Symbolenlijst

Als je er niet uitkomt, gebruik de symbolenlijst van Jolande Bijl*. Deze is super uitgebreid en enorm overzichtelijk. Ik merk dat ik nu door de betekenis van die symbolen te weten, tijdens de droom soms al de betekenis begrijp! Zoals ik droomde telkens dat ik een minnaar had. Verschrikkelijk verward werd ik dan wakker. Ik wilde nooit dat het gebeurde en toch gebeurde het. Toen ik de betekenis las; je zet God niet op nummer één, maakte me dat echt bewust. Ik richtte me weer meer op het luisteren naar Gods stem. De volgende droom met de minnaar liep ik weg toen hij mij wilde verleiden. Het voelde echt als een stap in de geestelijke wereld. Ik heb de droom hierna niet meer gehad.

Begin jij ook met je dromenreis? Wat houd je nog tegen? Ik weet 100% zeker dat het mijn relatie met God enorm verrijkt heeft en ik bid dat mijn blog hier voor jou ook een steentje in mag bijdragen.

Mocht je verder nog vragen hebben of iets niet snappen, voel je vrij om mij te mailen of een dm te sturen via Instagram 😉

liefs Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb