fbpx

In januari hadden we de vakantie geboekt. Wat keken we uit naar deze vakantie. De eerste vakantie dat we met z’n tweeën drie weken zo ver weg gingen. Na al twee jaar met gedoe van mijn overspannen lichaam vonden we dat het nu tijd werd om echt eens op reis te gaan.

Ik kon gewoon niet wachten, maar ik moest nog 8 maanden wachten. Dat leek een eeuwigheid. Ik wist toen nog niet dat ik thuis zou komen te zitten met een burn out…

Op reis gaan met lege handen

Toen was het rond juni en mei dat mijn lichaam schreeuwde om rust en ik niet meer kon werken. Ik dacht toen nog hoe super die timing was. Eerst nog even een paar weekjes uitrusten en dan volop genieten van de vakantie. Ik had er volle vertrouwen in dat het goed zou komen.

Maar toen kreeg ik drie weken van tevoren last van paniekaanvallen. Zoals je in het vorige blog kon lezen weet je hoe dit voelde. Dat je niet meer vanzelfsprekend kan genieten, maar elke dag moet overleven.

Ik vond een verjaardag al spannend, laat staan op reis gaan naar Florida. Wanneer je last hebt van angst wil je alleen maar je veilige vertrouwde omgeving om je heen hebben. Ook maakte ik me zorgen dat Rick niet zou kunnen genieten van de vakantie, omdat ik niet kon geven wat ik normaal zou kunnen geven. We hebben in vertrouwen besloten om toch naar Florida te gaan.

Wat laten we ons vaak leiden door angsten. God heeft aan het begin van de reis de volgende belofte gedaan: “Het herstellen van de burnout gaat niet een periode zijn waar je tegenop hoeft te zien. Het gaat een periode zijn waar je mij heel persoonlijk gaat leren kennen. Je gaat zien dat ik trouw ben. Ik zal tot je hart spreken (Hosea 2:13). Leugens zullen aan het licht komen en je zult vrij zijn.”

In de vakantie zijn veel leugens in mijn hoofd aan het licht gekomen. Ook zijn veel leugens ontkracht. Erg fijn om dat te ervaren als je last hebt van angst en paniek. Rick en ik hebben ons niet laten leiden door angst. We wilden genieten en dat hebben we gedaan. Hieronder een aantal angsten die ontkracht zijn:

Op reis gaan met het vliegtuig

  • Mijn angst zei: Je krijgt op reis de hele tijd paniekaanvallen en je gaat geen rust hebben.
  • Werkelijkheid: Ik heb heerlijk films gekeken. Zelfs even mijn ogen dicht kunnen doen. Verder heb ik op de heenreis maar 2 paniekaanvalletjes gehad en op de terugreis geen enkele!!

Pretparken

  • Mijn angst zei: Je zakt door je benen. Je gaat alleen maar huilen. Rick kan niet genieten als jij niet geniet, dus je moet genieten. Je kan de prikkels niet aan. Je gaat over je grens heen, dat mag je niet meer doen. De rijen zullen erg lang zijn en dan moet je dus heel lang wachten, terwijl je daar geen energie voor hebt.
  • Werkelijkheid: Ik heb heel erg genoten en gelachen. De afleiding in de pretparken was heerlijk. Ik heb me in andere werelden mogen onderdompelen. In de achtbaan kreeg ik het gevoel alsof ik alle problemen even los kon laten. Werd ik moe? Dan gingen we gewoon even liggen en chillen. We hebben denk ik maar een keertje heel lang in de rij moeten staan. Voor de rest was het maar een half uurtje!

Quad rijden

quad rijden op vakantie
  • Mijn angst zei: Je kan voor geen meter quad rijden. Straks val je om en dan valt die quad op je en dan moet je naar het ziekenhuis. Er kunnen heel veel dingen fout gaan.
  • Werkelijkheid: In het begin heb ik het lekker rustig aan gedaan. Uiteindelijk ging ik vol gas. Ik heb het uitgegierd van het lachen en was helemaal vies van de modder. Ik heb geen moment aan mijn problemen gedacht. En dat is natuurlijk waarom je in eerste instantie op vakantie gaat.

Jetskiën

jetskieen op vakantie
  • Mijn angst zei: Straks val ik van die jetski af. Wat als het gaat bliksemen en we zijn op open water (er waren donkere wolken). Wat als, wat als, wat als…
  • Werkelijkheid: Ook hier heb ik keihard gelachen. Wat heerlijk om zo snel over dat water de sjezen. We hebben zelfs nog dolfijnen gezien. Als ik over Ricks schouder meekeek, voelde ik me net zo’n hond die zijn kop uit het autoraam stak. Niet heel charmant dus haha. Maar het was heerlijk.

Rick (en  andere mensen die van mij houden)

  • Mijn angst zei: Je moet liefde van mensen verdienen. Rick vindt je alleen leuk als je vrolijk bent. De vakantie is afhankelijk van jouw humeur. Als jij bang bent verpest je zijn vakantie. Je moet dus elke dag vrolijk zijn en je moet veel voor hem doen. Mijn paniek, angst en burn out is een grote last voor Rick.
  • Werkelijkheid: In het begin kon ik echt balen als ik me down voelde. Dan voelde ik me zo schuldig tegenover Rick. Hij liet me echter zien dat het voor hem echt niet uitmaakte of ik nu verdrietig, bang of heel vrolijk was. De realiteit was dat hij heel erg graag de last samen wilde dragen met mij. Ik heb geleerd hoe onvoorwaardelijk zijn liefde is (ook Gods liefde is zo, nog meer zelfs). Hij houdt van me zoals ik ben en ik hoef daar niks voor te doen. Klinkt vanzelfsprekend he? Maar dat is het voor mij niet, tot deze vakantie.

Ik kan nog wel meer angsten opnoemen, die aan het licht zijn gekomen. Maar dan ben ik nog wel even bezig haha.

Conclusie van wat ik heb geleerd in Florida. Met God ben ik sterker dan al mijn angsten. Negentig procent van al mijn zorgen komen vaak niet eens uit. Ik heb dit allemaal zonder medicatie gedaan. Met een fantastische man aan mijn zijde. En een geweldige God, ook al voelde Hij niet dichtbij, Hij was er wel. Gek genoeg is mijn zelfvertrouwen gegroeid, ook al voelde ik zoveel spanning. Ik weet nu dat ik elke paniekaanval kan doorstaan. Ik ga hier gewoon echt uitkomen. Het komt goed. Ik laat me niet meer leiden door mijn angsten en zorgen. Ja, ik kan wel die emoties en spanning voelen, maar ik laat me niet klein maken.

Ik ga mijn vleugels uitslaan en vliegen.

Dit lied heb ik al zo vaak gezongen. Als ik dit zing, voel ik me zo sterk. Het begint een beetje een lijflied te worden.

mijn motto op reis

3 Reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb