fbpx

Ongeveer twee jaar geleden begon ik met het slikken van antidepressiva. En dat ik het me is gelukt om te stoppen met de antidepressiva, voelt echt als een overwinning.

Ik kom namelijk uit een heel diep dal. Ik had namelijk wel 20 paniekaanvallen op een dag, gaf over van de spanning, was vel over bot en voelde constante stress in mijn lijf. Elke seconde was overleven en ik voelde me enorm wanhopig. Zo wanhopig dat ik zelfs dood wilde. En eerlijk gezegd voelde ik me ook dood. Ik was zelfs bang voor het slikken van medicatie. Maar ben vanuit wanhoop toch begonnen medicatie. Ik had op dat moment nooit durven dromen dat ik ooit zou stoppen met antidepressiva.

In mijn blog lees je hoe ik langzaam maar zeker weer uit deze put klom.

Waarom ging ik stoppen met antidepressiva?

stoppen met antidepressiva

En afgelopen jaar voelde daar eindelijk het moment om af te bouwen en te stoppen met antidepressiva. Want ik had dan geen paniekaanvallen meer, maar ik voelde me toch nog steeds slaaf van de medicatie. Elke dag werd ik geconfronteerd met die pillen. Het voelde alsof ik die moeilijke periode nog steeds niet kon afsluiten.

Daarnaast voelde ik me ook wel erg vlak en niet mezelf. Gelukkig heb ik daar verder niet veel last van gehad, ik was juist blij dat alles wat minder intens was. Maar nu het zo goed met mij ging, miste ik die vreugdevolle gevoelens. Ik was wel blij hoor, maar niet intens blij.

En toen ik ging stoppen met antidepressiva, ontdekte ik pas dat ik ook geen echte liefde meer voelde. Want nadat ik had afgebouwd voelde ik een intense liefde voor Joël, voor het eerst in 8 maanden!!

Ga pas stoppen met antidepressiva als je er klaar voor bent.

Tijdens mijn zwangerschap had ik in principe ook al af kunnen bouwen. Echter vond ik dit te spannend. Omdat ik voor het eerst zwanger was en me verantwoordelijk voelde voor mijn baby. En alles wat ik voel, voelde mijn baby ook.

Dus ik besloot nog even te wachten tot ik meer gewend was aan het moederschap. Dus leg jezelf geen druk op. Want druk geeft geen ontspannen gevoel. Wees lief voor jezelf, dat is zooo belangrijk. Dat was voor mij echt een voorwaarde.

Na vier maanden moederschap kon ik gaan stoppen met antidepressiva. Ik voelde me enorm gemotiveerd. Want ook met medicatie had ik nog wel eens pittige momenten gehad en daar kwam ik ook weer uit. Dus ik wist dat ik het kon.

Wat ook hielp was de bevalling. Ik zag hoe enorm krachtig en sterk ik werkelijk ben. Als ik kon bevallen, kon ik ook stoppen met antidepressiva.

Misschien voel jij je nog helemaal niet zo zeker, maar voel je wel druk dat je moet afbouwen. Stop met jezelf die druk opleggen. Die druk helpt niet. Het is ook oké dat het nu nog even niet lukt. Jouw moment komt nog wel 😉

Stop met googelen en richt je niet op de bijwerkingen van antidepressiva.

Je wilt graag controle en je wilt jezelf graag begrijpen. Maar weet dat Google jou niet van je medicatie gaat afhelpen. Stel je voelt je een beetje duizelig. Je kijkt op Google en ziet dat dit een bijwerking KAN zijn van je antidepressiva.

En nu je dit weet, wat kan je hier dan mee? Je kan ook duizelig zijn van iets anders. Bij mij werkt dit averechts. Als ik weet dat dit een bijwerking kan zijn, dan ga ik er heel erg op letten. Met als gevolg dat ik er helemaal geobsedeerd door kan raken.

Dan ben ik bij elk duizelig momentje bezig met de bijwerkingen, ben ik ook bezig met het afbouwen. Dat zorgt dan weer dat ik teveel tijd krijg om hierover te piekeren. Want wat je aandacht geeft groeit!

Ik koos ervoor om me te richten op het leven. Op leuke mensen en leuke projecten. Dus voelde ik iets, wat zou kunnen komen door het stoppen met antidepressiva, dan richtte ik me op iets waar ik blij van werd. Dus niet op die geest van controle wat Google heet.

Vertel alleen de mensen dichtbij jou dat je gaat stoppen met antidepressiva.

Daar is die eventuele druk weer die je jezelf kan opleggen. Misschien werkt het voor jou als een stok achter de deur, dan kan je dat natuurlijk doen.

Voor mij werkte dit niet. Ik vertelde het alleen aan mensen die ik vertrouwde. En het was ook heel fijn dat deze mensen er eigenlijk ook nooit naar vroegen. Met dezelfde reden als hierboven: Wat je aandacht geeft groeit.

Voor mij persoonlijk werkte het dus om:

 • door mijn leven te leven zoals anders,
 • extra lief te zijn voor mezelf,
 • mezelf geen druk op te leggen, dus pas verder afbouwen met medicatie als ik er klaar voor was,
 • geen google gebruiken om bijwerkingen te zoeken.

Nogmaals, dit is wat voor mij werkte. Als je nog meer verduidelijking nodig hebt, voel je vrij om mij een berichtje te sturen!!

liefs Suzanne

4 Reacties

 1. Goed gedaan Suzanne!!! Fijn om te horen dat het weer beter met je goed en dat je weer een positieve mijlpaal kan toevoegen aan je persoonlijkheid.en nog belangrijker misschien… Weer een flinke stap omhoog vanuit jou dal.
  Super!!!

 2. Beste Suzanne,

  Bedankt voor je blogs en openheid. Ik sta een beetje aan de vooravond van de keuze voor een antidepressivum. Ik hoor veel over een goede ondersteuning in het herstel. Maar ik hoor ook veel over moeite met het stoppen. Je beschrijft mooi dat je door bent gegaan met leven en niet teveel probeerde te letten op eventuele ontwenningsverschijnselen. Wat enorm knap en wat een stappen heb je gezet!
  Mijn vraag is: is het nog steeds gelukt om gestopt te blijven. Ik hoop het oprecht voor je en het zou me ook veel hoop geven. Groet Anouk!

  1. Hoi Anouk! Jazeker is het me nog steeds gelukt om zonder te leven. Het kan echt!
   Heel rustig afbouwen en echt de tijd nemen. Pas de volgende stap zetten als je zelfvertrouwen voelt. En boven alles heeft Jezus mij hier vooral veel bij geholpen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb