fbpx

Waar God is tijdens die beproeving en waarom Hij ons zo laat lijden in die beproeving is altijd een grote vraag die iedereen herkent. Gelukkig geeft de bijbel hier wel antwoord op. Het beeld van God als zilversmid hielp mij zo enorm om te begrijpen hoe betrokken Hij is bij onze beproeving.

“U hebt ons beproefd, o God, ons gezuiverd zoals men zilver zuivert.”

Psalm 66:10

Dit is niet altijd zo geweest. Hier vertel ik mijn waarom vragen:

In dit blog vertel ik je hier graag meer over. Ik heb de informatie uit deze prachtige studie gehaald. Ik vertaal deze studie alleen naar mijn eigen taal en woorden. Zodat het voor jou duidelijk wordt waar God is in jouw beproeving. Ik noem Hem in dit verhaal God de Zilversmid.

God de Zilversmid

Waar is God? Hij koestert jou

God de Zilversmid kijkt naar het stuk zilver in Zijn handen dat Hij net gewonnen heeft uit het lood. Teder raakt Hij het ruwe zilver aan. Hij voelt aan de bobbels en scherpe randjes. Op Zijn mond vormt zich een grote glimlach en Zijn ogen beginnen te twinkelen. De zilversmid weet precies wat voor prachtig kunstwerk Hij hiervan kan maken.

God zorgt voor de juiste temperatuur

God weet dat het zilver eerst een aantal keer gesmolten moet worden, zodat de zuivere kwaliteit van het zilver te zien is. Het is elke keer weer een beproeving om zo’n stuk zilver te zuiveren. Niet perse voor Hem, maar vooral voor het zilver zelf. Het zilver moet zich overgeven aan de handen van Zijn Smid. Gelukkig is God de zilversmid een uitstekende vakman.

Niet te hoge temperatuur

Waar is God? Hij zorgt voor de juiste temperatuur

De Zilversmid houdt de temperatuur precies op het smeltpunt. Wordt het zilver te heet? Dan zal het verbranden. Het is belangrijk voor God dat het zilver niet teveel belast wordt, wil Hij het puurste en het zuiverste zilver tevoorschijn halen.

Vertrouw dat je nooit boven je kracht beproefd wordt!

“U hebt geen beproevingen te doorstaan die niet voor mensen te dragen zijn. God is trouw en zal niet toestaan dat u boven uw krachten wordt beproefd: hij geeft u mét de beproeving ook de uitweg, zodat u haar kunt doorstaan.”

1 Korintiers 10:13

Vertrouw met heel je hart dat de Zilversmid echt niet zal toestaan dat jij boven je krachten beproefd zal worden. Het is dan wel belangrijk dat jij je gefocust houdt op Hem. Want Hij is degene die de uitweg weet!

Niet te koude temperatuur

Te koud is ook niet goed voor het zilver. Als het zilver te vroeg stolt, zullen er looddeeltjes achterblijven. Dat zorgt ervoor dat het zilver kwetsbaar en broos wordt.

God zorgt er daarom voor dat het zilver heet genoeg blijft, zodat het niet breekt als het kunstwerk gemaakt is. Hij is enorm betrokken bij dit proces.

Juiste perspectief van beproevingen

“Alleen maar zon maakt een woestijn.”

Arabisch gezegde

Je wordt niet sterker als je alleen maar zonnige tijden meemaakt. Alleen maar makkelijke comfort zones maken dat je niet op zoek gaat naar de kern.

Hé ik zeg niet dat zonnige tijden verkeerd zijn. Het is vooral goed om te realiseren dat jij die stormen en woestijnen nodig hebt om beter wortel te schieten, zodat je een sterk en prachtig kunstwerk wordt.

Dit was mijn storm.

“Storms make trees take deeper roots.”

Dolly Parton

God houdt teveel van je om je in die comfort zone te laten, zodat je zwak blijft. Daarom zorgt Hij voor de goede temperatuur!

Hij schept het vuile schuim weg

Waar is God? Hij zorgt voor de juiste temperatuur

Het zilver is nog niet zuiver genoeg. Er zitten namelijk nog allerlei looddeeltjes in. Hier gebruikt de Zilversmid boraxpoeder voor.

Het poeder smelt in een massa dat lijkt op glas. De looddeeltjes lossen hierin op. De borax massa veranderd in vuil schuim. En God schept het vieze schuim er vanaf.

Laat God jouw vuile schuim wegscheppen

waar is God? Hij schept het vuile schuim weg

Dus weet dat God jou niet voor niets in deze beproeving brengt! Hij wil namelijk dat alle dingen die jou en anderen beschadigen aan het licht brengen.

Soms zijn dit leugens en soms is het verdriet dat te lang verborgen is geweest. Hoe je die pijn aan God kan geven?

Ademen. Ik geloof dat ademen jou echt kan helpen om jouw gevoelens over te geven. Inademen is Gods woorden ontvangen en uitademen is het vuile schuim aan Hem geven. Ik wil hier later nog een duidelijkere oefening van maken. Dat kost alleen nog wat tijd. Maar misschien kan je het eens proberen.

Het is echt een prachtig offer als jij je pijn aan God durft te geven. Pas als jij jouw vuile schuim naar boven laat drijven, kan Hij het eraf scheppen. Zo blijft er uiteindelijk alleen maar zuiver zilver over. Puur jij!

God is geduldig. Het gebeurt op jouw tijd! 🙂 Maar weet dat Hij met open armen wacht, ALTIJD!

Zijn evenbeeld zien in jou

Waar is God? Hij wil zichzelf in jou zien

“God schiep de mens als zijn evenbeeld, als evenbeeld van God schiep hij hem, mannelijk en vrouwelijk schiep hij de mensen.”

Genesis 1:27

De zilversmid gaat net zolang door met het bovenstaande proces totdat Hij Zijn eigen gezicht weerspiegeld ziet in het zilver. Hij is enorm geduldig en neemt de tijd die het zilver nodig heeft om zuiver te worden.

Na een paar herhalingen glimlacht Hij: De pure jij is nu zichtbaar. Het pure zilver dat Hij voor ogen had. Zijn hart wordt vervuld van genegenheid voor jou.

Nu kan Hij het gebruiken voor het mooie kunstwerk, dat Hij voor ogen had. Hij kan niet wachten.

Jij bent echt prachtig! Vooral als jij puur jezelf bent, want dan wordt Gods prachtige karakter echt zichtbaar door jou heen.

liefs Suzanne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb