fbpx
karnemelk

Je zult je vast wel afvragen wat karnemelk, nare gasten en emoties met elkaar gemeen hebben? Dit heeft te maken met de metafoor en anekdote die ik jullie wil vertellen.

Maar even in het kort. Emoties en gedachten komen onaangekondigd op bezoek. Zonder dat je het door hebt, zit je hoofd en buik opeens vol met vervelende gasten.

In mijn anekdote hadden wij nou niet echt een nare gast op bezoek, maar hij kwam wel echt onaangekondigd, met karnemelk. En hoe ga je er dan mee om?

De onaangekondigde gast met karnemelk

Het is alweer lang geleden dat Merel en ik geslaagd waren. We hielden een groot feest thuis. We hadden allerlei mensen uitgenodigd die het feest met ons meevierden. Vanzelfsprekend waren dit vooral mensen die we graag mochten. Het enige wat ze mee hoefden te nemen was drinken (of beter gezegd drank).  

Het feest was al lekker aan de gang, toen er opeens een jongen uit Merels klas kwam aangelopen. Hij had als drinken een pak karnemelk meegenomen. Verbaasd keek ik naar buiten. Ik vroeg aan Merel: “Heb jij hem uitgenodigd?” Merel keek net zo verbaasd en zei: “Nee, ik heb hem niet uitgenodigd.” Hij zat niet in onze vriendenkring en we hadden eigenlijk bijna geen contact met hem. En we hebben allebei een hekel aan karnemelk, bleehg.

Hoe gingen we nu met deze gast om?

Je kan je voorstellen dat dit voor een nogal ongemakkelijke situatie zorgde. We konden twee dingen doen; of we duwden deze jongen zo snel mogelijk de deur uit, of we zouden hem hartelijk welkom heten en doen alsof hij onze vriend was. We kozen voor het tweede, omdat iemand de deur wijzen niet echt in ons karakter zit.

We lieten de jongen binnen met zijn karnemelk. Naast de safari, berenburg, cola, bacardi, enz., stond nu ook een pak karnemelk te shinen op de tafel. Dit was natuurlijk wel een komisch gezicht.

De jongen en het pak karnemelk waren nu in ons huis, maar we hadden er eigenlijk geen last van. Het is denk ik zwaarder om iemand de deur te wijzen, dan met een open houding een ongenode gast te ontvangen. Je weet van tevoren niet wat hij te brengen heeft. Wie weet geeft hij juist een extra boost aan het feest. Nou was dit niet echt het geval, maar we hebben geen last van deze jongen gehad. En waarschijnlijk heeft hij een hele leuke avond gehad.

Wat heeft karnemelk te maken met nare onaangekondigde emoties?

In deze burn-out periode heb ik al veel ongenode gasten op bezoek gehad. Anders dan in de bovenstaande situatie, probeerde ik deze gasten uit alle macht weg te duwen. Deze gasten vind ik denk ik net zo afschuwelijk als karnemelk. Ik zou echt nooit karnemelk willen drinken. Dus die gasten toelaten in mij, nee dank je de koekoek.

“Als je nare emoties kan toelaten, worden ze een stuk minder vervelend.”

Suzanne

Gasten angst, verdriet, piekeren, vermoeidheid

Ik ben erachter gekomen dat het ook werkt met vervelende gasten als angst, piekeren en vermoeidheid. Ze zijn minder vervelend als je ze toelaat. Ik ervaar deze periode echt als een training van toelaten, accepteren en omarmen. Als ik terugkijk naar vorig jaar, zie ik dat dit echt steeds beter gaat!

Het toelaten van nare gasten is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Lees in dit blog hoe ik mezelf hierin trainde:

Ik hoop dat jullie hier iets aan hebben! En onthoud, ik zeg bewust TRAINEN. Dus het lukt je niet in een keer, maar na training wel.

Succes!

liefs Suzanne

2 Reacties

  1. Hallo Suzanne, wow wat mooi geschreven, ik zou netjes zeggen dat het even niet uit komt, doe maar een telefoontje, of een app liefs Akkebouk

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Categorieën

Schrijf je in

En ontvang als eerste een nieuw woord

Zoek in het blog

Instagram posts

Schrijf je in voor de
'Kom tot bloei' tribe

Schrijf je in en ontvang de link naar de bloeibieb